Brand Asset Monitor

Herkenbaar zijn

Succesvolle merken hebben sterke Distinctive Brand Assets (DBAs). Dit zijn uniek èn breed herkenbare merkelementen als logo, kleur, jingle, slogan en font.

Consumenten kiezen veelal onderbewust, op basis van heuristieken en gewoonte. Via brand assets koppelen mensen reclame aan de juiste afzender en grijpen ze in het schap bijvoorbeeld niet per ongeluk mis. Of klikken ze in het rijtje op de vergelijkingssite toch als eerste op het ‘bekende’ (en dus vertrouwde) logo, ook al staat die op plek 2 in de top 3.

“Wat succesvolle merken gemeen hebben

is dat ze extreem herkenbaar zijn”

How Brands Grow

Het gaat er dus om dat de zogenaamde brand assets herkenbaar zijn, juist van jouw merk. Dit is – volgens de studies van het Ehrenberg Bass Institute- wat sterke merken gemeen hebben. Het is één van de twee pijlers onder mental availibility.


“Niet voor niets proberen huismerken vaak qua packaging zoveel mogelijk op de marktleider te lijken.”

Fame en uniqueness


Grote multinationals weten hoe belangrijk het is de herkenbaarheid van hun merk hoog te houden. Twee metrics zijn daarbij cruciaal:

Fame: de mate waarin betreffende DBA aan jouw merk wordt gekoppeld

Uniqueness: de mate waarin dat die DBA wordt gekoppeld aan jouw merk alleen

Als output krijg je de matrix te zien die ook in de boeken van Byron Sharp terug te vinden is. Hierin staat hoe sterk jouw brand assets zijn en wat er per asset moet gebeuren.Objectivering

Een dergelijke analyse helpt om de juiste discussie te voeren. Er zijn voorbeelden te over waarin het onverstandig is gebleken beslissingen rondom brand assets te nemen op grond van persoonlijke smaak en vermeende betekenis achter brand assets.

Methode

We gebruiken de methodiek die door het Ehrenberg Bass Institute worden aanbevolen. Iedere DBA wordt monadisch, dus apart, getest onder n=300 menen. Deze vragenlijst wordt per brand asset aan n=200 mensen voorgelegd. Vervolgens doen we de geijkte analyses om te ontdekken welke type mentale concurrentie je merk heeft en wat dat betekent voor je DBA-strategie.

“De briefing voor het Coca-Cola flesje zoals we die allemaal kennen was destijds : “maak een fles die herkenbaar is in het donker, zelfs als die in scherven op de grond ligt.”

Laagdrempelig

Met onze Brand Asset Monitor weet je voor € 4.500 hoe jouw merk er voor staat met betrekking tot de 4 belangrijkste DBAs. Iedere aanvullende DBA kost € 900. We kunnen dit prijsniveau aanbieden vanwege onze multi client aanpak. De scores van ieder merk zijn overigens exclusief; die worden niet met anderen gedeeld.Stapsgewijze aanpak

We verzorgen desgewenst ook de workshop om gezamenlijk tot een actieplan te komen voor een solide versterking van de brand assets. Hierin worden prioriteiten gesteld en acties gedefinieerd die moeten worden ondernomen om merkherkenning te verbeteren en merkverwarring te voorkomen. Ook kunnen we, via een kick off, helpen bij het identificeren en selecteren van de DBAs die in het onderzoek moeten worden meegenomen. Eerst verzamelen we –outside in– een lijst aan DBAs via onze research community Praatplaats (plm 150 mensen). Vervolgens vullen we die aan uit de archieven en selecteren we gezamenlijk de DBAs die we gaan testen.Meer weten?Sanna van Geldermalsen, Consultant Merk en Communicatie

0613626856 / 0104000977

Sanna.vanGeldermalsen@blauw.com

Blauw wil de beste dienstverlener zijn in het realiseren van klantgedreven succes. We stellen alles in het werk om die ambitie waar te maken. We helpen onze opdrachtgevers met doelgerichte adviezen om zich continu te kunnen verbeteren op hun relaties, innovaties en merken.

www.blauw.com

Coolsingel 55

3012 AB Rotterdam

welcome@blauw.com

010 - 4000 900